Kamp Nasıl Yapılır?

kamp nasıl yapılır

Kamp Nasıl Yapılır?

Kamp yapmak, pek çok kişi için keyif veren bir aktivitedir. Doğayla baş başa vakit geçirmek, yıldızların altında uyumak isteyenler, her zaman inanılmaz bir deneyim yaşayacağını düşünür. Ancak belli detaylara dikkat etmediğiniz takdirde kamp keyfi yapmayı beklerken farklı sıkıntılarla uğraşırsınız.

Doğada kamp yapmak için belli ekipmanlara ihtiyacınız vardır. Kamp yapacağınız yeri seçmek, zamanlamayı doğru planlamak ve uygun kıyafetler seçmek gibi dikkat etmeniz gereken pek çok detay sıralayabiliriz. Ayrıca kamp koşullarına hazırlıklı olmak da önemli bir ayrıntıdır.

Kampa kimle gideceğinize karar verirken de seçici davranmalısınız. Doğa koşullarına uyum sağlayamayan, her şeyden şikâyet eden bir arkadaş, kamp sürecinde sizi canınızdan bezdirebilir. Böyle bir insan yerine tek başınıza kamp yapmak daha iyi bir fikir olabilir. Doğayla baş başa kalmayı seven ve kendi işini kendisi yapabilen bir arkadaş, kamp için daha uygundur.

Kamp Nedir? Kampçılığın Temelleri

“Kamp nedir?” sorusunun yanıtını aslında çadır, baraka ile kurulan konaklama alanlarıdır. Bu tür alanlara kamp; söz konusu alanlarda konaklamaya da kamp yapmak denir.

“Kampçılık nedir?” diye merak edenler, bu aktivitenin kökenlerine bakmalıdır. Kampçılığın kökeni 19. yüzyılın sonlarına uzanır. Kampçılık faaliyetlerine, özellikle gençlik organizasyonlarında yer verilir. Topluluklar, okullar, kurumlar da kamp planlayabilir. Ayrıca konser, şenlik gibi organizasyonlar kapsamında da kamp olabilir.

Kampçılık fikrini geliştiren ve bugün kadar gelmesini sağlayan Thomas Hiram Holding adlı İngiliz seyahat tutkunudur. Bisiklet Kampçıları Derneği adı altında bir dernek kuran Holding, farklı kamp organizasyonlarına imza atmıştır. Küçük ve kolay taşınan bir çadır alarak bisikletiyle yola çıkan Holding, oğluyla birlikte uzun yıllar kamp yapar ve farklı yerler keşfeder. Aynı zamanda yelken tutkunu da olan Holding, kamp sürecinde yelken yapmayı da ihmal etmez. Thomas Hiram Holding, 1844 ve 1930 yılları arasında yaşamıştır.

Kamp İçin Gerekli Temel Malzemeler

Kampçılık malzemeleri arasında pek çok ürün vardır. Kaç günlük bir konaklama planladığınıza, konaklama alanına, mevsime göre yanınızda bulundurmanız gereken malzemeler değişiklik gösterir. Temel olarak yanınızda bulundurmanız gereken malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Uyku tulumu: Uyku tulumu, farklı malzemelerden ve farklı sıcaklık seviyelerine uygun olarak üretilir. Bazı uyku tulumları, yorgan olarak kullanıma da uygundur. Mumya görünümüne bürünmenizi sağlayan kapüşonlu modeller, özellikle gece soğuklarının yüksek olduğu alanlar için tercih edilir. Bazı modeller, -5 dereceye kadar soğuklardan korunmanızı sağlar.

Kamp masa ve sandalyesi: Kamp masa ve sandalyesi yemeklerinizi, içeceklerinizi koymak ve onları rahatlıkla tüketmek için uygun bir alan yaratır. Aynı zamanda mutfak eşyalarınızı da kamp masası üzerine koyabilirsiniz.

Kamp ocağı: Kamp ocağını yanınızda bulundurduğunuz takdirde lezzetli yemekler pişirmeniz mümkün olur. Kamp ocaklarını çakmak gazı ile doldurarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tekli ocakların yanı sıra çiftli tasarımları da tercih etmeniz mümkündür.

Çakı, bıçak: Çakı ve bıçak yemek hazırlığı sırasında ve doğada kullanıma uygundur.

Soğutucu: Yaz aylarında serin içecekler ve yiyecekler tüketmek için soğutucuları yanınızda bulundurmalısınız.

Mutfak malzemeleri: Kişi sayısına uygun biçimde çatal, bıçak ve farklı mutfak malzemeleri ile aç kalmadan kamp yapabilirsiniz.

Fener ve lamba: Aydınlatma gibin fener ve lamba gibi malzemeler mutlaka yanınızda bulunmalıdır. Aksi takdirde karanlıkta kalabilirsiniz.

Eğer doğa yürüyüşü yapılacaksa baton: Zorlu doğa yürüyüşleri sırasında sıkça kullanılan malzemelerden biri batondur. Batonlar; düşme, kayma gibi riskleri engeller.

Mevsim koşullarına uygun kıyafetler ve ayakkabı: Seçeceğiniz kıyafet ve ayakkabılar, her zaman mevsim koşullarına uygun olmalıdır. Özellikle ani hava değişimlerini göz önünde bulundurarak termal içlik gibi kıyafetleri yanınıza almalısınız.

Olası tehlikelere karşı ilk yardım seti: Doğada başınıza nasıl tehlikeler geleceği belli olmaz. Bu nedenle yanınızda ilk yardım seti bulundurmanızda fayda vardır.

İlk Kamp Deneyiminiz İçin Adım Adım Rehber

Arkadaşlarla, ailenizle ya da sevgiliyle kamp yapmak ne zamandır hayalini kurduğunuz bir aktivite olabilir. Bir türlü cesaret edemediğiniz bu aktiviteye niyet etmeden evvel sizin için hazırladığımız rehberi mutlaka okumalısınız.

İlk Deneyiminiz İçin Özel Kamp Alanlarını Seçin

Beğendiğiniz bir koyda, göl kenarında ya da yaylada kamp yapabilirsiniz. Ancak kamp deneyiminiz yoksa herkesten uzak ve izole bir alanda kamp yapmak size zor gelebilir. İhtiyaçlarınızı karşılamakta, mevsim koşullarına uyum sağlamakta ve hatta çadır kurmakta bile zorlanabilirsiniz. Bu risklerle karşılaşmamak için özel kamp alanlarını seçmelisiniz. Bu tür yerlerde duş ve tuvalet yer alır. Bazı kamp yerlerinde mini market ve kafe de vardır. Marketlerde genellikle kamp malzemeleri satılır.

Her Şeyi Yanınıza Aldığınızdan Emin Olun

Kamp alanına gitmeden evvel her şeyi yanınıza aldığınızdan emin olmalısınız. Bazen en umulmadık malzeme bile işinize yarayabilir. Bu nedenle nelere ihtiyacınız olduğunu doğru belirlemelisiniz. Ateş yakmak için çakmak, kibrit gibi ekipmanlar yanınızda olmalıdır.

Sağlığınızı İhmal Etmeyin

Sürekli kullandığınız ilaçlar, ağrı kesiciler kamp sırasında yanınızda olmalıdır. Ayrıca güneş kremleri, böcek uzaklaştırıcı gibi ürünlere de ihtiyacınız vardır.

Kampçılık Eğitimi Alın

Kamp sürecini tüm detayları ile öğrenmek için profesyonellerden kampçılık eğitimi alabilirsiniz. Bu sayede hangi durumlarda nasıl hareket etmeniz gerektiğini öğrenerek kamp sürecini daha rahat geçirirsiniz.

Aktivite Planlaması Yapın

Kamp yapmak isteyenler, gidecekleri bölgeye göre aktivite planlaması yapmalıdır. Yürüyüş, koşu, tırmanış, yüzme; yapabileceğiniz aktiviteler arasındadır. Ayrıca Türkiye’nin farklı bölgelerinde kuş gözlemciliği, rüzgâr sörfü, dalış yapabilirsiniz. Yürüyüş, tırmanış ve koşu gibi aktiviteler yaparken yolunuzu kaybetmemek için gerekli tedbirleri almalı ve dikkatli hareket etmelisiniz.

Farklı Kamp Türleri: Çadır, Bungalov ve Glamping

Tatil anlayışının değişmesi ve doğaya olan talebin artması ile alternatif kamp türleri ortaya çıkmıştır. Klasik kamp çadırlarında konaklamayı tercih edebileceğiniz gibi bungalov ve glampinglerde de kalabilirsiniz. Bungalov, farklı büyüklüklerde olan ahşap evlerdir. Bu evler dayalı döşeli bir şekilde kiralanır. Bungalovların doğayla iç içe olması sayesinde kendinizi kamp yapıyor gibi hissedebilirsiniz. Glampingler ise lüks kamp çadırlarıdır. Farklı genişliklerdeki glampingler ısınma, su geçirmeme yönüyle avantajlıdır. Türkiye’nin farklı yerlerinde dayalı döşeli glamping otellerde kamp yapabilirsiniz.

Doğada Kamp Yapmanın Püf Noktaları

Doğada kamp yapmak için bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekir. Bu sayede herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.

Çadır Kurulumu Hatasız Yapılmalıdır

Çadır kurulumu basit bir iş olarak görülse de biraz dikkat gerektirir. Satın aldığınız çadırın içinden çıkan kurulum talimatına göre hareket etmelisiniz. Ayrıca kurulum alanı da dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Rüzgârı doğru hesaplamalı ve bağlantıları sağlam şekilde yapmalısınız. Çadırı yeterli seviyede gerdirerek kurmalısınız. Böylece rüzgâr esnasında çadırınız uçmaz.

Çadırı Nereye Kuracağınızı Seçmelisiniz

Çadır kurulumu yapacağınız alan çok fazla engebeli olmamalıdır. Ayrıca çöp atıklarının yanına çadır kurmamanızda fayda vardır.

Uyku Tulumu Seçerken Dikkatli Olun

Uyku tulumları, yazlık ve kışlık olarak üretilir. Bu nedenle hangi mevsimde kamp yapacaksanız ona uygun bir uyku tulumu seçmelisiniz. Uyku tulumunun kaliteli olmasına da dikkat etmeniz gerekir. Geceleri üşümemek için çadırın tabanına mat sermenizde fayda vardır. Uyku sırasında rahat etmek için yanınıza uyku tulumunun yanı sıra yastık da alabilirsiniz. Soğuk havalarda sıcak su torbasına da ihtiyacınız olabilir. Bu sayede vücut ısınızı dengeleyebilirsiniz.

Hazır Yemekler Yemek Yerine Kendi Yemeğinizi Yapın

Kampın en keyif veren yanlarından biri yemek yapmaktır. Kamp ateşinde ya da mangalda lezzetli yiyecekler hazırlamanın tadı bir başkadır. Ayrıca kamp ocağı da kullanabilirsiniz. Tencere, tava, tabak gibi kapları yanınızda bulundurarak lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz.

Kamp Yerleri ve Kamp Alanları Seçimi

“Kamp nerelerde yapılır?” sorusu kamp yapmak isteyenler tarafından merak edilir. Türkiye’nin doğal güzellikleriyle bezenmiş herhangi bir alanda gönlünüzce kamp yapabilirsiniz. Ancak kamp yeri seçerken şu detaylara dikkat etmelisiniz: 

  • Sel riskine karşı asla dere yataklarına çadırınızı kurmamalısınız. 

  • Heyelan riski olan yerlere çadırınızı kurmamanızda fayda vardır. 

  • Kayalık alanlarda kayaların kopma ve düşme riski olduğu için kamp kurulması uygun değildir. 

  • Fırtına ve sert rüzgârların sık sık zarar verdiği alanlar, kamp için uygun değildir. 

  • Ağaçların ve çalıların sık olduğu yerlerde yabani hayvanlarla karşılaşma ihtimaliniz vardır. Bu nedenle ormanların açık alanlarına çadırınızı kurmalısınız. 

  • Devrilme riski olan ağaçların yakınına çadır kurmamanızda fayda vardır. 

  • Açık alanlarda ağaçların altına çadır kurmak, yıldırım tehlikesiyle karşılaşmanıza yol açar. Yıldırım ve aşırı yağış gibi sorunlarla karşılaşmamak için hava durumunu göz önünde bulundurarak kamp yapacağınız tarihi belirlemelisiniz. 

  • Yabani hayvanlarla karşılaşmamak için patika ve su kaynaklarının hemen yakınında kamp yapmamalısınız. 

Kamp Güvenliği: Yaban Hayatı ve Doğal Tehlikelere Karşı Önlemler

Kamp yapmak isteyenlerin en büyük tereddütlerinden biri yabani hayvanlardır. Yabani hayvanlar size ya da çadırınıza saldırırsa hayati tehlikeye varan risklerle karşılaşırsınız. Yabani hayvanları uzak tutmak için belli detaylara dikkat etmelisiniz.

Yiyecekleri Dikkatli Bir Şekilde Saklayıp Tüketin

Yabani hayvanları en fazla cezbeden yiyeceklerdir. Çadırınızın yanında pişireceğiniz etler ve diğer yiyecekler cezbedici bir koku yayar. Ayrıca açıkta bıraktığınız yiyecekler de hayvanlar için cazip gelebilir. Bu nedenle yiyecekleri, çadırınıza uzak bir yerde pişirmelisiniz. Yiyecekleri saklarken koku yaymayacak şekilde poşetlere sarmalı ve kapaklı kaplarda muhafaza etmelisiniz. Ağaçların yüksek dallarına asarak, yabani hayvanları yiyeceklerden uzak tutabilirsiniz.

Ateş Kullanın

Ateş kullanarak yabani hayvanları kendinizden uzak tutabilirsiniz. Ateşin gece ve gündüz sönmemesi, hayvanları korkutarak kaçırır. Ayrıca ateş meşaleleri de kullanılabilir. Kamp sırasında yabani hayvanlardan korunmak için silah, bıçak kullanılmamalıdır. Yaralanan hayvan çok daha saldırgan olur.

Kampçılıkta Giyim: Doğru Kıyafetler Nasıl Seçilir?

Kampçılık yapanlar için kıyafet seçimi önemli bir konudur. Mevsim koşullarına göre uygun kıyafetler seçmelisiniz. Kıyafet seçerken şu detaylara dikkat etmelisiniz: 

  • Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ter emici özelliği olan kıyafetler kullanmalısınız. 

  • Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş şapkası ve güneş kremi kullanmanızda fayda vardır. 

  • Yanınıza çok sayıda çorap almalısınız. Çoraplar, çabuk kuruyan bir yapıya sahip olursa işiniz kolaylaşır. 

  • Pantolon ve şort gibi kıyafetlerin de çabuk kuruyan türden olmasına dikkat etmelisiniz. 

  • Gece sıcaklıkların düşme ihtimaline karşı yanınızda kalın kıyafetler bulundurun. 

  • Yağmurlu havalarda ıslanmamak için her mevsim, yanınızda yağmurluk yer almalıdır. Ayrıca yağmur botları da ayaklarınızın batmamasını sağlar. 

  • Yelek, eldiven, bere ve su geçirmeyen bot; kış aylarında kamp yapanların olmazsa olmazıdır. 

Kamp Ateşi Kurma ve Yemek Pişirme İpuçları

Kamp ateşi yapmak için belli adımları takip etmeniz gerekir. İlk olarak ateşin yakılacağı alanı belirlemek için bir daire çizmelisiniz. Dairenin iç kısmında kalan taş ve çalılar çıkarılmalıdır. Dairenin içerisinde çukur açmalısınız. Çukurun etrafını taşlarla çevirmeniz gerekir. Ayrıca iç kısma çakıl taşları koyabilirsiniz. Küçük dalları, kurumuş yaprakları yaktıktan sonra büyük dalları, odunları yakarak ateşi büyütebilirsiniz.

Kamp ateşini yakmak kadar söndürmek de önemlidir. Ateşi sürdürmek için su, toprak dökmelisiniz. Sopayla söndürdüğünüz ateşin küllerini karıştırmalısınız. Ardından tekrar su ve toprak ilave etmelisiniz. Taşların tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra kalıntıları toplayabilir ve kirliliği ortadan kaldırabilirsiniz.

Kamp alanlarında yemek pişirmek için ateşin üzerine ızgara yerleştirebilirsiniz. Pişirme sırasında tost demiri kullanabilir ya da çevirme yapabilirsiniz. Şişte pişirme de etler ya da sebzeler için uygundur. Pişirme sırasında kullanabileceğiniz cihazlar ise şunlardır: 

  1. Gaz Ocağı,

  2. Gazlı Barbekü,    

  3. Kömür Barbekü, 

  4. Kömür Ocağı, 

  5. Dökme Tencere, 

  6. Odun Sobası, 

  7. Güneş enerjili ocak, 

Sıkça Sorulan Sorular

Kamp nedir nasıl yapılır?

Kamp, çadır gibi konaklama alanlarına verilen isimdir. Kamp yapmak isteyenler, çadır ve gerekli diğer malzemeleri yanına alarak doğada belli bir süre yaşayabilir.

Kamp yapmak için neler gerekli?

Kamp yapmak için kıyafet, yemek pişirme malzemeleri, ateş yakma gereçleri ve ilkyardım çantası gibi ürünler alınmalıdır. Ayrıca uygun boyutlarda bir çadıra da ihtiyaç vardır.

Kamp yapmak zor mu?

Kamp yapmak zor değildir. Ancak her ayrıntıyı planlayarak kampa gitmenizde fayda vardır.

Kamp çadırının içine ne serilir?

Kamp çadırının içine kamp matı serebilirsiniz.

 

Etiketler: kamp malzemelerii kamp
Mayıs 20, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır. Site deneyiminizi iyileştirmek ve kişiselleştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bazı çerezler istatistiksel amaçlar için kullanılırken bazıları üçüncü taraf hizmetler tarafından kullanılır. Daha fazla bilgi