RÖMORK MALZEMELERİ & RÖMORK EKİPMANLARI ve RÖMORK YEDEK PARÇALARI
Römork, motorlu bir araçla çekilen, değişik yükleri taşımak amaçlı olarak taşıma kapasiteleri, boyutları, dingil sayıları değişiklik gösteren ve Karayolları Trafik Yönetmeliği’ndeki kurallara uygun şekilde üretilmiş motorsuz karayolu aracıdır.
RÖMORK MALZEMELERİ , RÖMORK EKİPMANLARI ve RÖMORK YEDEK PARÇALARI NELERDİR?
1. DİNGiL & AKS : Römorkun yürüyen aksamı torsiyonlu dingille sağlanır. Torsiyonlu dingillerin frenli , frensiz ve bağımsız amortisörlü olmak üzere çeşitleri mevcut olup, seçimler römorkun taşıyacağı ağırlık durumuna ve/veya römorku kullanacağınız yola bağlı olmak üzere değişmektedir. Hafif römorklarda römorku çeken aracın freni sürüş anında yeterli olacağından frensiz dingil tercih edilebilir. Ancak yük ağırlaştıkça römorku çeken aracın freni yeterli olmayacağından veya aracın fren aksamına zarar vereceğinden yani güvenlik açısından risk oluşturacağından dolayı frenli dingil tercih edilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan frenli dingil, frenli kafa diye tabir edilen Frenli Çeki Okuna ihtiyaç duyacağından dolayı maliyeti de yüksek olacaktır. Torsiyonlu dingiller engebe veya bozuk satıha karşı toleranssızdır. Özellikle yük ağırlaştıkça, bozuk satıha maruz kalmaları, dingillerin zarar görmelerine yol açar. Römorkunuzu Off-road yapılan arazi türü yerlerde kullanacaksanız, bağımsız amortisörlü dingil kullanılması gerekmektedir. Bağımsız amortisörlü dingiller, yağlı amortisörü sayesinde darbeleri kompanse etmesi sayesinde sürüş konforu ve güvenliği sağlar.
2. KAPLİNLER: Kaplin, hareketli bir araçtan diğerine güç iletmek için kullanılan parçadır. Kaplinler, ayrıca bir fren sistemini iletmeyeceğinden dolayı frensiz dingiller ile kullanılır. Kaplin tercih ederken dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. İlk kriter römork ve/veya karavanın ağırlık kg kapasitesine göre kaplin seçilmesidir. Kaplinin kapasitesinin üzerinde bir yüke maruz kalması güvenliğiniz için tehlikeli bir sonuç yaratma riski ile sizi karşı karşıya bırakabilir. İkinci kriter ise kaplinin çekeceği römork veya karavanda monte edileceği profilin kalınlığına, ve şekline göre seçim yapmalısınız. Profilin yuvarlak ve kare opsiyonları olabileceği gibi, profilin kalınlığına göre modelleri de değişmektedir. Kaplinin takılacağı topuz, e-belgeli olduğu sürece 50 mm olup, 50 mm topuz haricindeki topuzlar standart olmadığı gibi, e-belgeli de değildir. Sitemizdeki tüm kaplinler e-belgeli olup, uyumlu oldukları topuz kalınlığı 50 mm.dir.
3. FRENLi ÇEKİ OKU: Frenli çeki okları, frenli kafalar frenli dingiller ile kullanılır. Römorkun, bağlı bulunduğu aracın freni haricinde de kendi fren sistemi bulunmaktadır. Aracın freni ile senkronize çalışacağından, araç freni tetiklendiğinde römorkunuzun freni de tetiklenir. Römorkunuzda 2 dingil kullanılacaksa, biri frenli biri frensiz dingil tercih edilebilir. Frenli dingil gerekli fren mekanizmasını çalıştırır.
4. DESTEK TEKERLEĞİ ve KELEPÇESİ : Destek tekerleği ve kelepçesi, römorkunuzun çekecek araca bağlamanız için manevra verebilmenizi sağlar. Bu amaç dışında ağırlık çekmek, römorku dengelemek vs gibi bir amacı bulunmamaktadır. Sadece manevra yaptırabilmek ve konforla römorkunuzu aracınıza bağlamak amacıyla kullanılacağından dolayı, manevrayı verip, römorkunuzu araca bağladıktan sonra kelepçesi aracılığı ile mümkün olan en yukarıya kaldırarak sabitlenmesi gerekmektedir. Römorkun destek tekerleğinin yolda yerle temas etmesi veya yeterince yukarı sabitlenmediği için kasislerle temasıyla birlikte zarar görecektir.
5. RÖMORK ELEKTRİK MALZEMELERİ : Römorkunuz ile trafikte güvenle seyahat edebilmeniz için doğru şekilde elektrik tesisatının yapılması, stop lambaları ve sinyalizasyonun sorunsuz şekilde çalışması gerekmektedir. Reflektörler daha görünür olmanızı sağlayacağından, aydınlatma haricinde römorkunuza gerekli şartları sağlayarak monte edilmesi veya yapıştırılması gerekmektedir. Stop lambalarınızın çalışır ve uyumlu olması, römorkunuz aracınızın elektriğinden besleneceğinden dolayı bağlantı ekipmanları olan 7 pin veya 13 pin fiş ve prizin sorunsuz çalışması, araca elektrik aksamı bağlanmadığında ise prizin düşerek zarar görmesini önleme amaçlı olarak soket tutucu kullanılmasını önermekteyiz.
6. LASTİK & JANT : Römorklarda torsiyon dingillerle kullanılmak üzere genellikle 13 veya 14 inç jant kullanılmaktadır. 13 inç jant, 4 bijon olup, 14 inç jant ise 5 bijonludur. Römork jantı seçerken römorkun kapasitesi ve buna bağlantılı olarak da bijon sayısı önemlidir.
7. ÇAMURLUK : Römorklarda yine güvenli sürüş için aynı zamanda estetiği ve ıslak zeminle temasta su/çamur sıçratmayı önlemek için çamurluk kullanılmaktadır. Çamurluklar jant genişliklerine göre seçilmelidir.
8. KASA MALZEMELERİ: Römorkunuzda açılır kapanır kapakların olması durumunda, bu kapakların istenildiğinde rahatça açılabilmesi, istenildiğinde ise güvenle kapanabilmesini sağlayan menteşe ve kasa kilidi tercih edilmelidir. Söz konusu römork kasa menteşeleri ve kilitleri bahsedilen bu amaçları dışında kullanılmamalıdır.
9. EL VİNÇLERİ (IRGATLAR): Özellikle tekne taşımak için üretilmiş olan römorkunuza teknenizi rahatça çekip sabitlemeniz için kullanılan el vinçleri her üründe olduğu gibi çekebilme kapasitesine göre satın alınmalıdır. Tekne römorkları aynı zamanda teknenizi, ırgat römork üzerine çekerken veya römork üzerinden indirirken kolayca hareket etmesini sağlayabilecek, tekerlek mantığı ile çalışan orta makara ve yan makaralar ile çalışmalıdır. Aksi takdirde hem el vincini kullanırken zorlanma durumu, aynı zamanda ırgatın kayışı kopma riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Tekne büyüklüğü ve römork uzunluğuna bağlı olarak orta ve yan makaraların sayılarını arttırabilir veya azaltabilirsiniz.
9. GÜVENLİK MALZEMELERİ: Römorkunuzun aracınıza bağlıyken veya aracınızdan bağımsız dururken herhangi bir hırsızlığa maruz kalmamak amaçlı olarak güvenlik malzemeleri ile sabitlenmesi ve kilitlenmesini önermekteyiz. Kaplininize en uygun olan ve/veya sizin de rahatça kullanabileceğiniz kaplin kilidi ve aynı zamanda tekerleğinizi de kilitleyebileceğiniz tekerlek kilidi kullanmanız, güvenlik açısından önemlidir.