Çeki Demiri Takıldıktan Sonra Ne Yapılır?
Çeki demiri, araçlarınızın arkasında karavan veya kasa gibi bölümleri taşımak için yaptıracağınız bağlayıcı sistemdir. Aracın ve çekilecek kısmın birbiriyle entegre olmasını sağlayan çeki demiri montajını yaptırdıktan sonra TSE muayene işlemlerini de aksatmamalısınız.
Trafikte güvenle ilerlemek için doğru şekilde monte ettirmeniz gereken çeki demirini yasal olarak tasdikletmeniz gerekir. Böylece montajın doğru yapıldığını ispat edebilirsiniz. Çeki demiri montajı yapan yerlerin işinin ehli olduğundan emin olmalısınız. Yanlış yapılan çeki demiri montaj işlemi başınızı ağrıtabilir. Çeki demiri düzgün bir şekilde monte edilmişse TSE araç kontrol merkezi, yaptığı muayene sonrasında işlemin doğruluğunu onaylar. Sonraki aşamada aracınızın muayenesini tamamlayarak noter işlemlerini yaptırabilirsiniz.
Çeki Demiri Takıldıktan Sonra Yapmanız Gerekenler
Çeki demiri takıldıktan sonra yapmanız gerekenler dışında bir de öncesinde dikkat etmeniz gerekenler bulunur. Bunlardan bir tanesi montajı yapılan çeki demirinin malzeme kalitesidir. Demirin yüksek kaliteye sahip olması, çeki işleminin kusursuz şekilde yapılması için montajının kusursuz olması gerekir. Bunun için çeki tertibatının yanında bir de elektrik akü sistemine sahip olmalısınız.
Çeki demiri montajı yapıldıktan sonra çekilecek olan karavan için elektrik sistemi kabloları da düzgün şekilde takılmalıdır. Bu işlem sonrasında karavan çekiciyle düzgün bir şekilde entegre olur. Güç donanımı devreye girerek tekerleklerin hareket etmesini sağlar. Bu sistemin düzgün çalışması yol boyunca çekici ve karavanın zorlanmadan ilerlemesine yardım eder.
Çekici araç, karavanı varılacak alana kadar güvenle taşıyabilir. Bu işlemlerin kusursuz olması için gerekli teknik donanımın yanında trafik muayenesi ve noter işlemlerinin de tamamlanması gerekir. TSE onayı sonrasında noter onayını da aldıktan sonra trafiğe çıkmanıza bir engel kalmaz.
Kullandığınız römork 750 kiloyu aşıyorsa bu durumda çeki demiriyle birlikte römorkun da tescil edilmesi gerekir. 750 kilogramı geçen römorkların ruhsatı ve plakası bulunmak zorundadır.
Çeki Demiri Takıldıktan Sonra Trafiğe Çıkmak İçin Yapılması Gerekenler
Çeki demiri taktırdıktan sonra, TSE araç kontrol merkezine giderek araç muayenesinden geçmelisiniz. Aracınızın muayene ücretini ödeyip gerekli kontrolleri yaptırdıktan sonra, çeki demiri montaj onayını alabilirsiniz. Burada çeki demirinin araca doğru pozisyonda ve uygun şekilde monte edilip edilmediği kontrol edilir.
Sonraki aşamadaysa notere TSE muayene belgenizle birlikte giderek yaptırdığınız değişiklikleri ruhsatınıza işletmek istediğinizi bildirmelisiniz. Noterden aldığınız onayla birlikte trafiğe çıkma iznini de almış olursunuz.
Bütün bunları yaptırdıktan sonra aracınızdan çeki demirini söktürmek de isteyebilirsiniz. Yaşam tarzınızda değişiklik yapmak ya da aracınızı satmak amacıyla çeki demirini söktürebilirsiniz. Bunun için ise çeki demiri projesi çizdirmeniz gerekir. Çeki demiri söküm projesi sayesinde ruhsatınıza işletmiş olduğunuz değişiklikleri sildirebilirsiniz.
Kendi kendinize çeki demirini söktürseniz bile ruhsatınızda işli olduğu halde, çeki demiri tertibatı aracınıza hâlâ dâhilmiş gibi görünür. Trafik muayenesinden geçebilmek ve olası bir trafik cezasına maruz kalmamak için TSE araç kontrolü ve noter onay işlemlerini ihmal etmemelisiniz. Aracınıza yaptırdığınız her türlü işlemi, yasal olarak kayıt altına almanız gerekir. Bu hem sizin hem de yarın araç satışında aracı satın alacak kişinin haklarını korumak adına önemli bir husustur.
Her türlü çeki işlemleri, çeki malzemeleri, çeki demiri ve elektrik akü sistemleri için Çekicen online mağazayı ziyaret edebilirsiniz.